Zdrowie

WIŚNIA PERUWIAŃSKA, CZYLI POŁUDNIOWO-AMERYKAŃSKA „KRÓLOWA” WŚRÓD OWOCÓW, UZNAWANA JAKO „ZAGINIONY PLON” INKÓW

Ameryka Południowa jest naprawdę bogata w przeróżne lecznicze ziółka, których nie znajdziesz w innych częściach naszej Planety oraz superowoce. Jednym z takich owoców są Jagody Inkaskie, występujące także pod nazwą jako Wiśnia Peruwiańska, która jest południowo-amerykańskim odpowiednikiem Jagód Goji występujących w Ameryce Północnej, jednak z tą różnicą, że Jagody Inkaskie zawierają więcej białka.

Ciekawostki:

Jagody Inkaskie oprócz Maki o której już pisałem, stanowiły jeden z głównych pokarmów Inków, którzy nazywali ją „złotą jagodą”. Jagody te są chronione powłoką, które przypominają lampion. Żeby je zjeść, trzeba na początku pomęczyć się z „osłonką”.

Wiśnia Peruwiańska, rośnie w Peru i można ją spotkać praktycznie wszędzie. Jest na tyle odporna na czynniki zewnętrzne, że niekiedy rośnie dziko nawet w zatłoczonych miastach, co może świadczyć o tym, że łatwo dostosowuje się do zewnętrznych czynników atmosferycznych i jest na nie uodporniona. Dzięki właśnie takim właściwościom człowiek regularnie je spożywający, może czerpać wiele pro-zdrowotnych korzyści.

Wiśnię Peruwiańską zbiera się od Kwietnia do Sierpnia. Zbiera się ją ręcznie, by potem przystąpić do jej oczyszczenia, a także suszenia. Jest to bardzo czasochłonne i właśnie z tego względu cena tych Jagód jest wyższa. Okres spożycia po ususzeniu wynosi 1 rok.

Właściwości  i korzyści z regularnego spożywania Wiśni Peruwiańskiej

  • Jest doskonałym źródłem białka, fosforu, beta karotenu, białka,  oraz Witaminy C. Witamina C jest bardzo ważna dla człowieka, niestety jest bardzo niedoceniana przez społeczeństwo, oraz lekarzy, którzy traktują ją jak zwykły środek na przeziębienie, a może nam pomóc uniknąć zawałów, udarów i innych chorób cywilizacyjnych.
  • Regulują pracę jelit.
  • Wspiera układ odpornościowy.
  • W skład  Wiśni Peruwiańskiej wchodzą duże ilości witaminy P, która  m.in wzmacnia naczynia krwionośne, oraz przeciwdziała miażdżycy.
  • Zawierają dużo Pektyny, które wpływają na cholesterol.

Jak spożywać Jagody Inkaskie

Jagody można łączyć z Jagodami Goji, można je łączyć też z innymi owocami i ziołami, które wcześniej opisałem na moim blogu. Świetnie nadają się jako dodatki do sałatek, albo do koktajli oraz naparów lub drinków. Nie trzeba ich także, przechowywać w lodówce.

Dawid Wolfe w swojej książce pod tytułem-„Superżywność”,  poleca łączyć Jagody Peruwiańskie z Andów i z Amazonii , a dodatkowo dołączyć do tego proszek z jagód Camu, Camu, oraz sok z cytryny. Wtedy dostaniemy potężną dawkę Witaminy C, która jak pisałem, jest niedoceniana przez ludzi, a jej prawdziwe właściwości są ukrywane przez wielkie Korporacje Farmaceutyczne, którym ona jest po prostu nie na rękę ponieważ nie można jej opatentować, a tym sposobem zagraża ich finansom. No bo jakby, to było jakby zwykła Witamina C brana regularnie, wykreślała większość chorób, które dziesiątkują populację ludzką z rejestru?.

Cena:

Wiśnia Peruwiańska jest niestety droga. Na Allegro za 100 gram zapłacimy 15 złotych.

Na podstawie książki Dawida Wolfe-„Superżywność”, którą gorąco polecam dla maniaków energii, witalności, dłuższego i zdrowszego życia, oraz wysokiego libido i mocniejszej erekcji ;).

Tagi
Pokaż więcej

4 Komentarzy

  1. O nie słyszałem o tej wisience.

    Co do kupna jej, to nie wiem osobiście czy jest sens, bo cena droga, a w Polsce mamy wiele zamienników, gdzie również mamy masę witaminy C, np chociażby Czarna porzeczka, czy Aronia o której z resztą pisałeś. Jest też taka filozofia, aby jeść to co rośnie w danym obszarze geograficznym, znaczy się jeżeli mieszkamy w Polsce, to jemy to co rośnie w Polsce. Ja akurat tak całkiem tej zasady nie przestrzegam, bo kupuję min surowe kakao z Peru, czy np ostatnio Catuabę z Brazulii 🙂

    Co do witaminy C, to prawda, witamina C potrafi leczyć raka, a nawet odratować umierającego człowieka w bardzo ciężkim stanie.

      1. Dokładnie, ja tam uwielbiam takie ciekawostki związane ze zdrowiem 🙂

        Teraz sobie przypomniałem, że jadłem je nawet suszone. Bardzo pyszne, takie słodko-kwaśne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back to top button
Close