Zdrowie

SPIRULINA CZYLI ŻYCIODAJNA KREW MATKI ZIEMI POSIADAJĄCA 4 RAZY WIĘCEJ BIAŁKA I ŻELAZA NIŻ MIĘSO

Królowa białka lub zielone mięso. Tak potocznie mówi się na spirulinę  ponieważ zawiera przeogromne ilości białka, które bywają nawet trzy razy większe niż w mięsie. Spirulina to czyste jak łza białko, które nie poddaje się obróbce.

Spirulina zaliczana jest do Alg, które żyją w wodzie i są na ziemi od czasu, kiedy pojawiło się na niej życie. Spirulina stanowi od zarania dziejów pożywienie dla wszelkich form życia.  Dzięki fotosyntezie, światło słoneczne zamieniane jest na białko i inne składniki odżywcze, które są niezbędne do życia, dla każdego organizmu. Białko zawarte w spirulinie lepiej się przyswaja niż zwierzęce (4 razy lepiej niż z białka zwierzęcego), ponieważ można je zmieszać z czymkolwiek się chce. Aztekowie mieszalni spirulinę z kakaowcem, który też jest zaliczany do super-jedzenia i o którym jeszcze napiszę w przyszłości.

Spirulina ma takie zastosowanie, że może podnieść nawet żyzność gleb, jeśli się je wykorzysta jako nawóz. Ponadto białko zawarte w spirulinie jest całkowicie naturalne, bez żadnej chemii, natomiast mięso zwierzęce bywa faszerowane różnymi sterydami i szczepionkami.

Co świadczy o mocy spiruliny i czemu zaliczana jest do super-żywności?. Otóż spirulina jest wstanie przeżyć nawet bez wody w temperaturze nawet dochodzącej do 70 stopni, bez utraty wartości odżywczych. To świadczy o tym, że jest jednym z najbardziej odpornych  „wynalazków” na świecie.

Spirulinę można zjeść w Ameryce Środkowej i objadają się nią Meksykanie, a także w jeziorze Czad. W Meksyku najlepsza spirulina pochodzi z jeziora Texcoco. . Podobnie jest z plemionami afrykańskimi, które zamieszkują okolice jeziora Czad.

Korzyści:

  • Wpływa pozytywnie na produkcję krwi.
  • Posiada więcej żelaza niż czerwone mięso.
  • Ma pełno w sobie fikocyjaniny, a ta z kolei wspomaga produkcję komórek w szpiku kostnym.
  • Chroni przed promieniowaniem ultrafioletowym na poziomie komórkowym.
  • Wspiera układ odpornościowy.
  • Poprawia wzrok, wpływa na włosy i skórę
  • Pomaga zwalczać objawy artretyzmu.
  • Poprawia czynności wątroby i trzustki.

Jak wygląda spirulina:

Dostępna jest w formie proszku, albo tabletek.  Dobra spirulina posiada świeży zapach, a zła po prostu śmierdzi. Są też dostępne różne batony albo cukierki na bazie spiruliny.

Jak ją zażywać:

Najlepiej robić sobie koktajle np: tak jak Aztecy z kakaowcem lub innym super-jedzeniem. Można posypywać nią sałatki. Dzieci powinny brać max 5 gram dziennie spiruliny. Normalni ludzie max 10 gram. Jeśli się leczysz to max 30 gram, a jak jesteś sportowcem i dużo ćwiczysz i prowadzisz aktywny tryb życia max 30 gram dziennie.

Nic się nie stanie jak zjesz za dużo spiruliny. Nie wywołuje skutków ubocznych, po prosu będziesz musiał odwiedzić WC ;-).

Cena:

  • ok. 13 złotych za 100 gram w proszku na Allegro.
  • ok. 30 zł za 1000 tabletek.

P.S Pisałem na podstawie książki Dawda Wolfe-„SuperŻywność”.

P.S II Na wszelki wypadek skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą przed zażyciem ;-).

Tagi
Pokaż więcej

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back to top button
Close